onzekerheid in het moederschap

Onzekerheid in het moederschap en wat kun je eraan doen?

Het is iets wat iedere moeder ervaart. Je kunt onzeker zijn over ‘grotere’ dingen zoals bijv. de ontwikkeling van je kind of hoe het loopt op school. Maar ook ‘kleinere’ dingen, omdat je er regelmatig of zelfs dagelijks tegen aan loopt. In beide gevallen kost het energie, dus onzekerheid in het moederschap en wat kun je eraan doen?

Als eerste: onzekerheid is heel gewoon. Niemand is 100% zeker van zichzelf. Ook ik niet 😉 Het hoort bij het moeder zijn en je bent daarin dus niet de enige. Wel beïnvloedt het je dagelijks geluk en kunnen genieten van je kind. De kunst is om dit te leren accepteren en weten wat je kunt doen.

Waar komt onzekerheid in het moederschap vandaan?

Je onzekerheid ontstaat vanuit angst en het gevoel van geen controle hebben. Met name de angst van ik-ben-niet-goed-genoeg. Angst dat je verkeerde keuzes maakt en onbewust dat anderen dat ook van je vinden. Je vertrouwen en geloof in jezelf wordt steeds minder en er ontstaat de welbekende vicieuze cirkel.

Herken je vragen als:

  • Ben ik wel een goede moeder?
  • Wat is het beste voor mijn kind?
  • Hoe denken anderen over mij?

Dit zijn niet helpende vragen. Ze creëren alleen maar meer onzekerheid in je moederschap. Toch komen deze vragen niet zomaar uit de lucht. Ze zijn ontstaan toen jezelf kind was en het voorbeeld wat je toen hebt meegekregen.

Je ervaringen uit je verleden zijn van invloed op de keuzes de je maakt. 

De hoeveelheid vertrouwen die je als kind hebt opgebouwd speelt een rol. Als je in je jeugd weinig zelfvertrouwen hebt ervaren, voel je je sneller onzeker. Je ziet dan vooral wat je niet goed doet: je zwakkere/ negatieve kant in plaats van je sterke kwaliteiten en wie je wel bent.
Onzekerheid in het moederschap heeft iedere moeder, de vraag is wat kun je eraan doen?

Je kunt antwoorden vinden op internet, forums, boeken en wie weet in deze blog. Alleen het echte antwoord komt niet van buiten, maar van binnen uit.

Als moeder van twee tieners met autisme weet ik dat hun moeder zijn zeer regelmatig onzekerheid met zich mee brengt. Laatst vroeg iemand wat voor toekomstperspectief mijn kinderen hebben?

Die vraag is best complex. Toch, als ik oprecht en eerlijk ben naar mijzelf is het antwoord simpel, omdat ik het niet weet! Ik weet niet wat de toekomst brengt en dat vind ik ook minder belangrijk. Wat is de toekomst eigenlijk?

Volgens wikipedia: De toekomst is de tijd die na het huidige moment komt. Het tegengestelde hiervan is het verleden. Dat is de tijd die voor het heden was. Het snijpunt van verleden en toekomst is het nu.

Door in de toekomst bezig te zijn of te blijven ‘hangen’ in het verleden ontstaat er meer onzekerheid, daar wordt niemand gelukkiger van. Wees daarom met je aandacht en gedachten in het nu: in het moment!

Wat kun je doen aan de onzekerheid in het moederschap?

Natuurlijk heb ik best wel wat-als-Jaro-18-is dingen te regelen. Maar de keuzes maak ik in het moment en dan zie ik hoe het zich ontvouwt. Ik vertrouw daarbij op mijn moederinstinct en maak nieuwe keuzes op basis van voortschrijdend inzicht.

Ik kies bewust voor mijn manier van moeder zijn, afgestemd op wat mijn kinderen nodig hebben. Los van het resultaat, wat de situatie ook met zich meebrengt. Wat ze ook op hun pad tegenkomen.

Het is juist mijn taak om als moeder én vrouw daarin het voorbeeld te zijn.

Wie je bent en hoe je in de wereld staat, is veel bepalender voor het geluk en welzijn van jou en je kind dan wat je over opvoeden weet.

Accepteer je onzekerheid, wees mild naar jezelf, onzekerheid hoort bij het moederschap. Weet dat je niet de enige bent. Stel jezelf ander vragen, dan de ‘Ben ik wel een goede moeder?’, ‘Wat is het beste voor mijn kind?’ of 'Hoe denken anderen over mij?'

Vragen die wel helpen zijn o.a. ‘Waar heeft mijn kind op dit moment hulp bij nodig?’ ‘Welke stap kan ik nu wel zetten?’ ‘Wat zegt mijn moederinstinct?’  

Soms moe(s)t ik keuzes maken die ik liever niet maak!

Juist door die keuzes en een dosis moed kwam ik meer en meer in afstemming met wie ik ben en wil zijn: als mens, vrouw en moeder. Waarin ik mijn onzekerheid er laat zijn vanuit Zelfliefde en Acceptatie.

Ik heb gaandeweg steeds meer en sterker leren vertrouwen op m'n intuïtie. Door vallen en opstaan is m’n moederinstinct nu het eerste waar ik naar luister.

Voorbeelden uit de praktijk laten zien, dat moeders daardoor het leven van hun kind hebben gered! Instinct gaat voorbij het denken (hoofd) en is een helder voelen/ weten, inzicht of onderbuik gevoel.
In dat moment is er geen onzekerheid in je moederschap.

Je handelt en zet die stap die nodig is.

Voor mij is de essentie van moeder zijn meer liefde, geluk en welzijn. Afgestemd op wat jou en je kind gelukkig maakt. Niet wat een anderen daarvan denken, vinden of zeggen.

Het gaat niet om nooit meer onzekerheid in het moederschap te ervaren: de kunst is om je eigen weg te vinden en de weg die anderen inslaan te respecteren, zodat jij op jouw manier moeder bent!

Heb je een vraag? Ervaar je onzekerheid in het moederschap en lukt het niet alleen om jezelf helpende vragen aan te leren of blijf je je zorgen maken over de toekomst van je kind?

Voel je vrij om contact met mij op te nemen, samen stemmen we dan af wat jouw eerste stap is voor meer Moeiteloos Moederschap.

Liefs, Maroeska

P.s. Ik lees graag je reactie, die je hieronder kunt plaatsen. Of je kunt mij mailen, als je wilt reageren, maar niet dat iedereen het leest.

P.p.s Ken je andere moeders deel deze blog. Zo kunnen we elkaar inspireren en ondersteunen naar Moeiteloos Moederschap en meer liefde in de wereld!

maroeskaellen

Mijn naam is Maroeska Ellen coach, trainer en schrijver bij Moeiteloos Moederschap. Getrouwd met mijn jeugdliefde en moeder van twee tieners met autisme, dus uitdagingen genoeg. Ik houd van moeiteloos, genieten en humor in het moederschap! Als ik het even zat ben, wandel ik met mijn hond in het bos of geniet van een heerlijke massage.